STOPPA POLISENS FAKTURERING AV IDROTTSKLUBBAR!

Att polisen numer tillåts fakturera idrottsklubbar som drivs som aktiebolag är ingen nyhet för de flesta. Jag avser dock med detta inlägg baserat på en mängd artiklar försöka sammanfatta vad det handlar om och hur bisarr frågan egentligen är.

Varför?

Det är egentligen inget nytt. Polisen har haft lagstiftningen på sin sida i flera år.  Att Polisen helt plötsligt börjar fakturera beror på att man helt enkelt upptäckt i nuvarande lagstiftning att man faktiskt har rätt att göra det och man passar nu helt enkelt med stöd från regeringen på att klämma idrottsklubbar på miljonbelopp. Man utnyttjar en föråldrad paragraf i lagstiftningen som funnits sedan 1956, alltså långt innan de första idrottsaktiebolagen uppstod.

Vad är problemet?

Ja, var faan ska man börja? Att faktureringen bryter mot konkurrenslagstiftningen exempelvis?

Om vi tar IFK Göteborg och AIK som exempel: ( ja, det tar emot men det passar sig bra i sammanhanget)

De ligger båda på övre halvan av Allsvenskan, båda lagen har samma målsättning: (Vinna Allsvenskan och kvalificera sig för spel ute i Europa.) Klubbarnas omsättning är ungefär likvärdig och båda klubbarna har ungefär lika många risksupportrar. Men IFK Göteborg drivs som ideell förening medan AIK drivs som aktiebolag. I och med detta slipper IFK Göteborg fakturor från polisen medan AIK än så länge fakturerats över 2.9 miljoner kronor. Tro mig, jag älskar när det går åt helvete för AIK och kan inte bry mig mindre om de får det svårt ekonomiskt MEN detta rör ju även Bajen och då måste man sätta frågan i ett större perspektiv.

Ännu sjukare blir det om man jämför BP med DIF. Lagen möts 2 gånger per år, det är samma publik, samma lag och samma arena. Men när BP är hemmalag behöver de inte betala, När DIF har hemmamatch faktureras de. Fullständigt orimligt givetvis och knappast fråga om idrott på lika villkor.

Nu är ju det här en Bajenblogg så nu fokuserar vi på Hammarbys situation:

Inför nästkommande hemmamatch mot Falkenberg FF uppskattas det att bortalaget kommer med ca 35 bortasupportrar. Polisen har meddelat evenemangsansvarige Göran Rickmer att polisbevakningen kommer kosta 88 320 kr för ”avancerad ordningshållning” på arenan. Med denna formulering avses åtgärder som ordningsvakter och publikvärdar inte klarar av själva. Vad nu det kan vara?

Ytterliggare ett problem är att fakturorna är ospecificerade. Polisen har ”ingen skyldighet” att rapportera eller motivera kostnaden och gör det heller inte. Polisen avgör själva hur stor polisinsatsen ska vara och de sätter också summan utan att behöva motivera den eller ger möjlighet att bestrida den. Maffiaverksamhet! Aldrig någon annanstans kan man som företagare skicka en faktura utan att speca vad den avser. Men polisen kan?

Resultatet blir som så att Hammarby betalar horribla pengar för att polisen skall stå och fika på eller i anslutning till arenan. Under de sista matcherna på Söderstadion hade Hammarby inte ens några poliser inne på Söderstadion. Ändå faktureras vi för polisinsatsen? Man kan ju också undra hur långt Hammarbys ansvar skall sträcka sig? Gullmarsplan, Medis eller kanske t.om Slussen? På arenan var ju inte polisen i alla fall så det måste ju vara utanför man avser. Sanslöst!

polis

Vad säger regeringen?

Jodå, man tillsatte ju en utredning för att analysera systemet. Förre rikspolischefen Björn Eriksson spenderade två år med den så kallade ”Huliganutredningen” där han bland annat behandlar faktureringen och konstaterar att polisens fakturering är förfelad och omedelbart bör upphöra. Han konstaterar det orättvisa i att vissa klubbar faktureras medan andra inte. Detta föll inte justitieminister Beatrice Ask på läppen så hon tillsatte en ny utredning denna gång med en ny utredare: Bo Svensson.

Bo Svensson motsäger i sin korta och slarviga utredning Björn Erikssons kraftigt remisstödda och statistiskt underbyggda uppgifter om klubbarnas ökade engagemang. Svenssons slutsats, att polisfaktureringen bör fortsätta, baseras endast på Rikspolisstyrelsens påstående att idrottsaktiebolagen behöver denna som incitament för egna säkerhetssatsningar.

Som incitament för egna säkerhetssatsningar? Om vi återgår till måndagens match på Nya Söderstadion mot Falkenberg så meddelar Göran Rickmer att Hammarby kommer ha: 25 Ordningsvakter, 70 publikvärdar på plats.Totalt 120 säkerhet, brand och sjukvårdspersonal! Ändå får man utöver det alltså betala 88 320 kr för polisens arbete. Vi möter alltså Falkenberg som tar med sig 35 pers till bortaklacken. Bo Svensson anser alltså att klubbarna inte satsar tillräckligt på sitt säkerhetsarbete och får medhåll av regeringen och Beatrice Ask.

Jag och alla andra som fick en hjärna tilldelade när vi föddes anser att Bo Svensson har fel. Faktureringen är ett allvarligt hot mot Svensk Fotboll. AIK har nu  tack vare sina enorma polisnotor tvingats lägga på 25 kronor på biljettpriset för att finansiera fakturorna. I slutändan är det alltså publiken som får betala trots att polisens arbete redan finansierats via skattemedel och t.ex. den moms man betalar på varje biljett och köp inne på arenan. Hur många gånger varje polis på så sätt är betald vågar jag inte ens spekulera i. Hur lång tid det dröjer innan Hammarby måste göra samma sak är väl upp till styrelsen att besluta men det handlar inte OM utan snarare NÄR det kommer ske.

Om idrottsaktiebolag ska betala för polisens insatser bör givetvis krogarna göra samma sak. Försök hitta den krog som klarar att överleva om de samtidigt skulle få betala 1000 kr per timme på varje polis som arbetar runt Medis en fredag lördag?

I slutändan kommer det givetvis påverka oss supportrar med högre biljettpriser och förmodligen de tusentals ungdomar som tränar i respektive lag. Istället för att belöna idrottsklubbar för deras samhällsengagemang väljer man att bestraffa dem. Det är så sjukt att man blir mörkrädd.

För dig som vill fördjupa dig i frågan rekommenderar jag följande länk där mycket av denna information är hämtad ifrån:

***Kjell häglund (Journalisten) http://www.journalisten.se/kronika/granska-idrottsklubbarnas-polisnotor

***På DIF:s hemsida finns en PDF som heter ”Incitament” som är klart läsvärd som bryter ner Bo Svenssons utredning i molekyler. Dit tänker jag dock inte länka. Någon måtta får det vara på gullandet.

Fortsättning lär följa.